Έχω και βασανιστικότερο. Πάμε μια βόλτα;

Είναι από αυτά τα τραγούδια που τα ακούς στο ραδιόφωνο και ευχαριστιέσαι μόνο τις πρώτες νότες. Μετά ξεκινάει το μαρτύριο του "Αχ πρέπει οπωσδήποτε να βρω ποιό είναι αυτό κομμάτι, ποιός το λέει". Το σκέφτεσαι και όσο καλύτερο γίνεται το τραγούδι τόσο βασανιστικότερο είναι το μαρτύριο της αναζήτησης. Ρουφάς κάθε μελωδία του σαν να είναι η τελευταία φορά που θα το ακούσεις ενώ προσπαθείς να το αποτυπώσεις στο μυαλό σου.

Ένα τέτοιο άκουσα σήμερα και φυσικά με πέτυχε στο αυτοκίνητό μου. Στην αρχή μια διμοιρία τσιγγάνοι χτυπούσαν όλοι μια νότα στην κιθάρα τους. Τους ακολούθησε μια γυναίκα άνω των 35 (είμαι σίγουρος). Τραγουδούσε το κύκνειο άσμα της. Πριν το ηχογραφήσει (θα) της είχαν πει "Κοίτα να δεις όμορφή μου gitano, αυτό είναι το τελευταίο σου τραγούδι. Μετά θα σου κόψουμε το λαρύγγι και θα το ταΐσουμε στους λύκους. Εμπρός λοιπόν, τραγούδα".

Το ρεφρέν κάτι μου θύμιζε. Πατούσε ελαφρά στο παραδοσιακό τραγούδι του Διονύση Τσακνή "Mπαλαμός (Το τραγούδι των γύφτων) ". Τελικά είχε πράγματι σχέση. Ο ραδιοφωνικός παραγωγός το αποκάλεσε μακρινό και, κυρίως, μεταγενέστερο συγγενή του. Ήταν και αρκετά ευγενικός και ανέφερε τόσο τους τρεις συμμετέχοντες, έναν άντρα και δύο γυναίκες, στο τραγούδι όσο και το όνομα. Εγώ θυμάμαι μόνο τον πρώτο: Antonio Canalles. Πιθανότατα η μια εκ των δύο gitano μαγισσών να ήταν η Carmen Amaya.

Ζητείται ελπίς.

2 σχόλια:

Taflinel είπε...

"Nací en Alamo"
Lyrics by Tony Gatlif
Musical arrangement by Gritos de Guerra and Tony Gatlif after Dionissis Tsaknis
Singer: Remedios Silva Pisa
Guitars: Emilio Fernándesz de los Santos and Ramón Pisa Borja
Turkish Flute: Kudsi Ergüner
Palmas and Cajon: Rafael García Serrano 'El Electrico'
Chorus: Susana Vizarraga Borja and Alba Pisa Pérez
Guitar Bass: Christophe Munck

Από το Vengo του Tony Gatlif, με πρωταγωνιστή τον Antonio Canales.

Περαστικά σας και ευχαριστούμε για την πρόταση...

Alkiss είπε...

A million thanx. Να πω την αλήθεια είδα το σχόλιο πριν από δύο ημέρες, κατέβασα το κομμάτι και το καταναλώνω σε 3 ημερήσιες δόσεις των 4.36mg. Καθυστέρησα γιατί προσπάθησα να το προσφέρω ως download για όσους τυγχάνει να ενδιαφέρονται ή είναι απλώς περίεργοι του θανατά. Προς το παρόν αποτυγχάνω... για λίγο ακόμα. Ευρέθη ελπίς.