Κι εσύ τέκνον Β... ήμα;

Λίγο παραπάνω από μια μέρα μετά το γαμήλιο δώρο που απαίτησε και πήρε ο Τζορτζ Μπους για το γάμο του με το θρόνο του πλανητάρχη και βλέπω τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα.

Μετά όμως βλέπω τα πρωτοσέλιδα των ΛαμπρακοΜπομπολάδων και πραγματικά συγχίζομαι. Το Βήμα (Το Βήμα ρε παιδιά, Το Βήμα) είχε ως πρωτοσέλιδο τίτλο: "Άφιλοι Αμερικάνοι... Διπλωματική Μαχαιριά στην Αθήνα" και αμέσως πιο κάτω, ως δεύτερο συνοδευτικό τίτλο είχε "Γ. Παπανδρέου: Η χώρα δέχεται σφαλιάρες!". Αν έχουμε δηλαδή λίγο μπέσα, έστω και σε στιγμές σαν αυτές όπου εφημερίδες κύρους ξεχνούν ποιός κυβερνά τη χώρα και προβάλουν την αντίδραση της... δευτεράντζας! Τι να πω κι εγώ, που όταν το είχαν επανεκδόσει το αγόραζα ανελλιπώς.

Δεν ήξερα, δε ρώταγα... δεν τά 'βλεπα τουλάχιστον;


Τα περισσότερα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχα την τύχη (;) να μην τα βλέπω από κοντά λόγω σπουδών στο εξωτερικό. Πρώτη φορά που θυμάμαι να πρόσεξα το όνομα "Μακεδονία" αντί για τα Σκόπια ήταν στους χάρτες των αεροπλάνων που έκαναν το Λονδίνο - Αθήνα και τούμπαλιν, γύρω στο 1998. Μετά το άκουγα μονίμως στο "ΒΒC". Μετά το έβλεπα γραμμένο σε οποιοδήποτε έγγραφο τύχαινε να συμπεριλαμβάνει σχετικό χάρτη. Ειλικρινά, στα αρκετά χρόνια διαμονής μου στην Ευρώπη δεν μου έτυχε μια φορά ν' ακούσω τα Σκόπια ν' αναφέρονται ως F.Y.R.O.M.

Συνεπώς δε μπορώ να καταλάβω από που κι ως που εξεπλάγην τόσο όταν η ονομασία οριστικοποιήθηκε. Μη γελαστώ, δεν είναι αυτό το κλισέ του "Μα τόσο καιρό ζούσες με την ελπίδα ενώ τώρα όλα χάθηκαν" διότι α) δε ζούσα με την ελπίδα, το είχα αποδεχτεί ως γεγονός και το είχα λησμονήσει και β) χάθηκαν όλα από κάτι που δεν είχαμε.

Καταλήγω λοιπόν πως ο λόγος που ενοχλήθηκα και πλέον θλίβομαι είναι διπλός.

Πρώτον, διότι όλοι ξέρουμε καλά πως αν ήταν να πέρναγε από τα Σκόπια η Αττική, η Εγνατία, η γέφυρα Ρίου - Αντιρίου, όποιο μεγάλο έργο θέλετε, θα είχαμε κατορθώσει να μετονομαστούν σε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της... Ελλάδας, τόση είναι η δύναμή μας όταν έχει μέσα Μίζα, Πουστηά, Ουραγούς, Μαφιόζους, Πατριδοκάπηλους, Ουρακοτάγκους, Λαμόγια και Άλήτες Σακαφλιάδες. Χαρισμά σας τα αρχικά από κάθε επίθετο.

Δεύτερον, διότι το είχα αποδεχτεί ως γεγονός και, χειρότερα απ' όλα, το είχα λησμονήσει. Συγγνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: